starok és más egyéb

Star meg más 4ever

A legjobb és legcikibb kifogások, ha lógsz a munkából

Családi vészhelyzet állt elő

Hiába tanácsolta Phoebe is Joey-nak a „családi vészhelyzet" mesét, a „nővérem mosómedvéje" sztori a jóbarátoknak sem működött. Neked sem fog! Nem úszhatod ugyanis meg magyarázat nélkül. Az „eltűnt a gyerek", „eltört a kutya lába", „lerepült a házról egy tucat cserép" nemcsak gyanús, de gyenge kifogás, ne égesd magad hasonlókkal!

Temetés

Bár az „elhunyt a párom nagybátyja, és az ország másik végén temetik" dumával nem valószínű, hogy lebuksz, mégsem túl jó ötlet ilyen kifogást kitalálva lazsálni otthon. Az ízléstelenségen felül az is necces a „temetésre kell mennem" mesében, hogy az 5. nagyszülő halálhíre valószínűleg kiveri a biztosítékot a főnöködnél. Persze, ha a lelkiismereted engedi, munkahelyváltásnál újra kezdődhet az elhunyt rokonok számlálása.

Bírósági tárgyalás

„Beperelt a szomszédom, mert szerinte állandóan előtte parkolok"; „Ma van a válóperem"; „Anyukám elhunyt élettársának a lánya el akarja perelni a házunkat" - sajnos az ehhez hasonló kifogások azért életképtelenek, mert nagyon hamar ellenőrizhetőek. Ha a főnököd csak egy kicsit is veszi a fáradságot, hogy utánanézzen a válópered időpontjának, oltári bukta lesz a dologból. És akkor kerülsz csak végképp slamasztikába, ha a párod az egyik kollégádtól tudja csak meg, hogy a múlt héten elváltatok.

Forrás: Fotolia

Nem tudok elindulni otthonról

Sürgősen felejtsd el az olyan kifogásokat, mint „elromlott a garázsajtó", „most betonoztuk a kocsifeljárót, nem lehet ráhajtani", „nem indul az autó"! Ezzel ugyanis csak kését tudsz igazolni, egy egész nap ellógásához túl kevés. Ha mégis előállsz a fent említett mesék valamelyikével, a főnököd azt fogja mondani: van ám busz, vonat és taxi is a világon, melyek segítségével betolhatod becses hátsódat a munkahelyedre.

Időjárási viszontagságok

Közkedvelt és ultra ciki kifogás télen az „Annyi hó esett, hogy nem tudok kimenni a lakásból". Gondolkodj, a többi ember vajon hoppanált? A nyári kedvenc: „Úgy leégtem a strandon, hogy semmilyen ruhát nem tudok magamra venni." Aki ezt a kifogást bevállalja, és halál komolyan előadja, talán meg is érdemel egy átlustálkodott napot!

6 tuti tipp, hogy még sikeresebb legyél a munkádban!

Csak pozitívan!

Fő az optimizmus! Nincs közhely, amely ennél igazabb lenne. A bizakodó emberek szerencsések szelektáló látásmódjuk miatt: sokkal inkább a kínálkozó lehetőségekre, mint az eléjük gördülő akadályokra figyelnek fel. Nem hagyják, hogy elvegyék a bátorságukat, nincs az a negatív érv, amelyre ne tudnának egy pozitívval szolgálni, ezáltal a nyertesek oldalán állnak. Hagyd el a pesszimizmust, és próbálj úgy gondolkodni, hogy tele van az a bizonyos pohár.

Szedd össze a bátorságod!

A kudarctól és a népszerűség elvesztésétől való félelmed lehet az előremeneteled legnagyobb ellensége. Megakadályoz ugyanis abban, hogy kifogásokat emelj. Márpedig azt, akinek nem szokása megmondania a véleményét, soha nem is fogják kérdezni, vagyis komolyan venni. Ezzel szemben az, aki nyílt színen hirdeti álláspontját, nyerő helyzetben van. A teendőd tehát csak kiállni a saját meggyőződésed mellett.

Ismerkedj!

A kapcsolatteremtésnél nincs kifizetődőbb üzlet. Beszédes a következő statisztikai adat: az állások felét ismerős útján töltik be. Ezért ne feledd: bárhol jársz, üzleti úton, tréningen, használd ki az alkalmat! Teremts kontaktust, beszélgess hasonló pozícióban lévőkkel – és persze cserélj névjegykártyát, hagyj nyomot magad után.

munka
 

Légy magabiztos!

A jó fellépés titka: beszélgetés közben nézz partnered szemébe, figyelj a testbeszédre. Játssz a mimikáddal is, hiszen így mondanivalódat hatszor hangsúlyosabbá teheted.

Merj álmodni!

Az elérendő célt okosan kell kitűzni. Nem árt, ha tervezgetés közben a realitás talaján maradsz: ha titkárnőként dolgozol, ne akarj pár éven belül osztályvezető lenni. A kellő motiváció kedvéért fontos, hogy ne mások, esetleg a társad elképzeléseit, hanem a saját álmaidat készülj megvalósítani. Még egy konkrét időpontot is megjelölhetsz, amelyet aztán igyekezz betartani. Ha úgy érezed, megfogalmaztad magadnak a kívánságodat, írd le! Például: „2012 februárjára csoportvezető leszek!" A fecnit ragaszd ki a fürdőszobatükörre: így garantáltan naponta kétszer is a szemedbe ötlik majd. Ez biztosítja, hogy a gondolat ne merüljön feledésbe, hanem szó szerinti célként lebegjen a szemed előtt.

Uralkodj magadon!

A felmerülő konfliktusok megoldásának nem az a módja, hogy úgy teszel, mintha mi sem történt volna, a szőnyeg alá söprés helyett vállald fel a problémát. A tisztázó beszélgetés előtt azonban nem árt, ha igyekszel az ellenfelünk fejével gondolkodni.

5+1 tipp, hogyan kérj fizetésemelést

1. Követelhetek egyáltalán több pénzt?

A pénzügyi helyzettől függetlenül az éves beszámolóknál és a munkád értékelésekor mindig helyénvaló a fizetést is szóba hozni. Számos cég költségvetése idén kisebb - tehát számítani kell arra, hogy esetleg feleslegesen futsz egy kört.

2. Hogyan lehet felkészülni a tárgyalásra?

Előzetesen nyomozz a céged gazdasági mutatói után. Derítsd ki, hogy mely területek lehetnek nyereségesek. Az, ahol te dolgozol, ide tartozik? Informálódj a szakmádban szokásos bérekről, hogy tudd, van-e rá reális esély, hogy a fizetésed felfelé emelkedjen. Azután tűzd ki a célokat, melyeket el akarsz érni - a minimumot és a maximumot. Valahol a kettő között kell lennie a kialkudott összegnek.

3. Mi a megfelelő időpont?

Amennyiben a cégnél épp leépítés vagy bizonyos területek összevonása folyik, az időpont nem szerencsés. Megfelelő alkalom azonban az, amikor egy projektet sikeresen fejeztél be, vagy egy fontos ügyfelet nyertél meg. Ha a cég súlyos válságban van, ne rohanj ajtóstul a házba, hanem várj, amíg a helyzet kissé normalizálódik.


4. Hogyan érveljek?

Próbáld meg mindig a személyeddel összefüggésbe hozni részleged eredményességét. Magyarázd el, hogy te mennyiben járultál hozzá a sikerhez: átvettél egy projektet, helyettesítettél egy kolléganőt, többletmunkát végeztél. Az elégedett ügyfelek visszajelzése is számít. Sikereidet lehetőleg számokkal is támaszd alá, hogy kézzelfoghatóbb legyen.

5. Mennyire magas lehet a követelésem?

Legyen méltányos, mutasd ki, hogy figyelembe veszed a jelenlegi szituációt. De vigyázz: túl keveset se kérj, mert akkor nem vesznek komolyan. 5 százalékkal pillanatnyilag elégedett lehetsz. Ennél jóval több csak akkor valószínű, ha munkahelyet változtatsz.

+1 És ha a főnököm visszautasítja a követelésem?

Talán tényleg nem tud többet fizetni, és akkor bele kell törődni a sikertelenségbe. Alternatívákat is felkínálhatsz: megállapodhatsz változó fizetésről, kérhetsz továbbképzést vagy céges mobilt. A főnökök egy része ezekbe jobban belemegy, mint a fizetésemelésbe.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 3
Heti: 7
Havi: 19
Össz.: 11 120

Látogatottság növelés
Oldal: Starok2
starok és más egyéb - © 2008 - 2019 - starokesmasegyeb.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »